Rum

Rum

Dalším významným alkoholickým nápojem, který je typický pro Českou republiku, je rum. K nejznámějším českým výrobkům pak patří Tuzemský rum. Jde vlastně o náhražku pravého rumu, který je dochucen potravinářským lihem s rumovou trestí. Rum má velmi charakteristickou vůni, nazlátlou barvu a především lahodnou chuť.

Pravý rum je nápoj, který se vyrábí z melasy či ze šťávy, kterou získáme z cukrové třtiny. Toto označení se ve světě používá pouze pro nápoj, který se skutečně vyroben z cukrové třtiny. Což tuzemák opravu není. Oproti pravému rumu, mají tyto náhražky výraznější chuť.

Tuzemský rum vznikl v 19. století jako náhražka za rum karibský. Postupem času si tuzemák získával stále větší a větší oblibu. A to především díky své nízké ceně. Klasický tuzemák je vhodnou surovinou při vaření, nebo se z něj dělá výborný grog. Původně se tyto náhražky rumu označovaly jako „čajový rum“ či „rum na vaření“. V současné době má však označení „tuzemský rum“.

Rumů existuje několik druhů. Nejčastěji rozlišujeme tmavý, zlatý a světlý rum. Je možné jej požívat samostatně nebo často využívá při míchání alkoholických koktejlů. Rozhodně si bez něj nejde představit velmi oblíbený míchaný nápoj Cuba Libre. Ten se vyrábí kombinací rumu, coca-coly a ledu. Na dozdobení je možné použít citron. K nejznámějším bílým rumům bezpochyby patří Bacardi, který se též hojně používá pro výroby alkoholických koktejlů.

V České republice se vyrábí jediný pravý rum, který nese označení Key Rum. Základní surovinou pro výrobu Key Rumu je špičkový třtinový destilát, který se dováží z karibské oblasti. Key Rum se prodává se 3 základních druzích. Klasický Key Rum, Key Rum Spiced nebo bílý Key Rum Caribbean White.
Rum se ovšem nevyrábí pouze u nás. Mezi nejkvalitnější se řadí rum, který je vyroben na Kubě či Jamajce. Každá země vyrábí tento lahodný nápoj různým způsobem a pomocí různých technologií

O webu

Alkoholické nápoje jsou nezbytnou součástí každého obchodu s potravinami. Nejen v České republice mají alkoholické lihoviny velkou popularitu. Naše internetová stránka je zaměřena primárně na český alkohol. Naleznete zde základní informace o vybraných druzích alkoholu. Čím jsou charakteristické, jak se vyrábí a kde jsou nejvíce rozšířené. Pokud se o některém druhu alkoholu budete chtít dozvědět více, naše stránky jsou vám plně k dispozici.